maori-16

Maori loft

Het ontwerp van dit loft is gebaseerd op de cultuur van de Maori stam uit Nieuw Zeeland. Gebruiksvoorwerpen en kunst van de Maori wordt hierin tentoongesteld.

De opdrachtgevers voor dit loft waren Josje de Wit en Wim de Wit. Josje is cultureel antropologe en geïnteresseerd in de Maori stam. Om een goed ontwerp te kunnen maken heb ik deze stam uitgebreid onderzocht. Een aantal punten uit de geschiedenis van de Maori gebruik ik als uitgangspunt voor het interieur.

Wim, de man van Josje is psychosomatisch fysiotherapeut. Voor hem komt er een aparte behandelkamer op de eerste verdieping. Deze verdieping is afgesloten van de woonruimte.

De Maori stam eren voorvaderen door gemeenschapshuizen te bouwen die naar hen verwijzen. Een gemeenschapshuis wordt opgebouwd uit een ribben structuur die het lichaam van een voorvader weergeven. Dit gegeven heb ik verwerkt in het loft. Door de ronding die ik het gegeven heb komt het idee van een ribbenkast nog extra naar voren.

Knipsel

De Maori stam hadden oorspronkelijk Hawaiki als thuisland. Vanwege overbevolking zijn ze via de vertrokken naar Nieuw Zeeland. Op de begane grond van het loft heb ik deze drie gebieden verwerkt, Hawaiki, de zee en Nieuw Zeeland. Door twee scheidingswanden te plaatsen zijn er drie ruimten ontstaan. De eerste ruimte is de woonkamer die erg vol is wanneer er bezoek is, dit refereert naar Hawaiki. De tweede ruimte is het kook gedeelte en het was gedeelte waar men meestal staan. Hierdoor kan de hele ruimte worden overzien (de zee). Het laatste gedeelte is de slaapkamer dat refereert naar het Nieuw Zeeland het nieuwe land waar ze rust hebben gevonden.

131415

Maquette

IMG_4185 IMG_4182 IMG_4195