Lecturer in residence

Opdracht

Ontwerp een gastenverblijf voor een gastdocent. Dit verblijf moet ergens op de academie geplaatst worden en mag een maximaal vloeroppervlak hebben 9m2.

Gastdocent

Een gasdocent komt voor een korte periode op de academie om lezingen te geven. Belangrijk is het dat hij zich in korte tijd betrokken voelt bij de school en zijn tijd maximaal kan benutten om leerlingen wat bij te brengen. Het kan zijn dat deze gastdocent nog nooit in Zwolle is geweest dus betrokkenheid bij de stad is een tweede punt.

Locatie bepaling

Voor het verblijf moest er een plek op school gevonden worden waar het gastenverblijf zou komen te staan. Na goed kijken ben ik tot 3 verschillende plekken gekomen waar het gastverblijf zou kunnen staan.

1Knipsel3

2Knipsel4

3Knipsel5

Tijdens de locatie bepaling ben ik er achter gekomen dat je niet altijd iets nieuws hoeft neer te zetten. Als je goed om je heen kijkt zijn er genoeg bestaande plekken waar je wat bijzonders mee kunt doen. Zo is dit ook het geval op de academie. Hier is een bestaande liftschacht aanwezig die niet meer gebruikt wordt. Omdat een lift verbinding maakt met alle verdiepingen krijgt de gastdocent snel contact met alle afdelingen. Om deze reden heb  ik dus gekozen voor de derde optie.

Concept

Het gastverblijf komt in de bestaande liftschacht. Dit is een kleine maar hele hoge ruimte met boven op het dak een uitzicht over de skyline van Zwolle. De eerste gedachte die bij mij naar boven kwam was een periscoop (lange koker met bovenaan uitzicht). Door deze gedachte heb ik met laten leiden in het ontwerp proces.

canstock24630527 

Materiaalkeuze

Voor het ontwerp heb ambachtelijke materialen gekozen. We zitten op een kunstacademie en alles wat we maken is ambachtelijk gemaakt. Dit laat ik terugkomen in het ontwerp. De materialen die gebruikt zijn, zijn Eiken hout, leer en glas.

Ontwerp verblijf

KLIK VOOR PDF!

KLIK

11

KLIK

KLIK

33

KLIK

KLIK

 

Maquette

IMG_4480